Verenigde Staten 1966: de dubbelkampioen

Gepubliceerd op Auteur: ziggyziggyziggyEen reactie plaatsen

Vijftig jaar geleden werd de Grand Prix van de Verenigde Staten verreden op het circuit van Watkins Glen. Jim Clark won de race, maar Jack Brabham, die zijn eigen team runde, had het wereldkampioenschap al zeker gesteld, en verzekerde zich nu ook van de constructeurstitel. Hij is daarmee de enige in de geschiedenis van de Formule 1 die beide titels binnensleepte.

In 1966 werd voor de zesde maal de Amerikaanse Grand Prix op Watkins Glen verreden. Jack Brabham startte van pole position. Naast hem stond Jim Clark in de Lotus, met een motor die het team van BRM had moeten lenen, omdat Clark zijn eigen BRM-motor had opgeblazen in de kwalificatie. Het was echter Lorenzo Bandini in de Ferrari die, vanaf de derde startplaats, in de eerste bocht de leiding nam.

Jim Clark viel terug naar de vierde plaats, maar kon profiteren van de motorproblemen van Bandini en van een spin van John Surtees, die op de derde plaats reed en in aanraking kwam met achterblijver Peter Arundell. Surtees moest een pitstop maken en viel terug tot de dertiende plaats, maar vocht zich uiteindelijk terug naar het podium.

Jack Brabham, die na het uitvallen van Bandini de leiding had overgenomen, blies ook zijn motor op, en in ronde 17 maakte Richie Ginther een enorme crash mee, waarbij hij in het bos belandde en de klap tenauwernood overleefde.

A BRM H16 engine, mounted in the back of a BRM P83 Formula One car.
Een H16-motor, achterin de P83 van BRM. (image by John Chapman under CC BY-SA 4.0)

Dat alles had geen invloed op de wedstrijd van Clark, die soeverein naar de overwinning reed. Het zou de enige overwinning blijken van een auto met de ongebruikelijke H16-motor, een motor die snel, maar ook loodzwaar was. Jochen Rindt kwam in de laatste ronde zonder benzine stil te staan, maar werd wel als tweede geklasseerd.

Met het uitvallen van de Ferrari van Bandini stelde het team van Brabham de constructeurstitel veilig. Een unicum aangezien ook teameigenaar Jack Brabham al kampioen was. Het was de laatste en derde wereldtitel voor de Australiër. In 1970 hing hij zijn helm aan de wilgen. Hij overleed in 2014, maar niet voordat hij twee van zijn drie zoons zag deelnemen in de Formule 1.

CC BY-NC-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Geef een reactie