Jochen Rindt: kampioen na zijn dood

Gepubliceerd op

Vandaag is het 46 jaar geleden dat Jochen Rindt overleed. Hij kwam om bij een ongeluk tijdens de kwalificatie voor de Italiaanse Grand Prix van 1970. Een maand later won hij postuum het wereldkampioenschap Formule 1.

In het gezicht geraakt: van vogels tot rendieren

Gepubliceerd op

Felipe Massa heeft geluk gehad. De Braziliaanse coureur werd gistermiddag geraakt op het hoofd door een veer die van Rubens Barrichello’s wagen was gevallen. Waarschijnlijk werd hij direct knock-out geslagen en ramde met hoge snelheid een bandenstapel in. Zijn verwondingen lijken echter mee te vallen.

Zwitserland: waar racen verboden is

Gepubliceerd op

Sébastian Buemi wordt de eerste Zwitser in veertien jaar die een Formule-1-race zal mogen rijden. Buiten het succes van Neel Jani in de A1 Grand Prix is Zwitserland geen speler van formaat in de topklasse van de autosport. Toch heeft de Alpenstaat wel degelijk een rol gespeeld in de geschiedenis van de Formule 1.

Andrea Moda: de modekoning en zijn hobby

Gepubliceerd op

Afgelopen seizoen moest Super Aguri afscheid nemen van de Formule 1. De Japanse stal was in 2006 het laatste echt nieuwe team. In de jaren tachtig en negentig was het echter eerder regel dan uitzondering dat goudzoekers de sprong naar de Formule 1 waagden, met als dieptepunt Andrea Moda.

Tabakssponsoring van begin tot einde

Gepubliceerd op

In 1968 verscheen de allereerste tabaksreclame op een Formule-1-auto: de Lotus was rood-wit geschilderd en droeg stickers van Gold Leaf, een sigarettenmerk van Imperial Tobacco. Dit jaar, precies veertig jaar later, is het eerste seizoen sindsdien dat er geen tabaksreclame meer te zien is op een Formule-1-wagen.

Pech in de laatste ronde: winnaars die verloren

Gepubliceerd op

Felipe Massa verloor gisteren de Hongaarse Grand Prix op dramatische wijze. Slechts enkele ronden voor de finish gaf zijn motor de geest en moest de Braziliaan de winst laten varen. Hij had bijna alle ronden aan de leiding gereden.

Marokko 1958: de ongekroonde kampioen

Gepubliceerd op

In 2004 was Bahrein het toneel van de eerste Grand Prix in het Midden-Oosten. Zesenveertig jaar eerder had Marokko echter de eer de eerste Grote Prijs op het vasteland van Afrika te organiseren. Het zou een tactische thriller worden waarin het wereldkampioenschap werd beslist.

Australië 1995: de Grote Afvalrace

Gepubliceerd op

Twaalfeneenhalf jaar geleden begon het Australische Grand Prixweekend, de afsluiter van het seizoen 1995. Het was tevens de laatste race op het stratencircuit van Adelaide, dat het seizoen erop plaats moest maken voor het gloednieuwe Albert Park in Melbourne.